De yogales

Yoga betekent voor iedereen iets anders en kun je alleen maar zelf ervaren. Jong of oud, lenig of niet, iedereen kan aan yoga doen. Al onze lessen worden gegeven vanuit aandacht voor lichaam en geest. Op deze pagina staat een beschrijving van een gemiddelde Hatha yogales. De Vinyasa lessen bevatten ook grotendeels onderstaande elementen. Maar met het verschil dat er meer vanuit een flow wordt lesgegeven. Beweging op de ademhaling is de rode draad in de Vinyasa les waardoor er tijdens deze lessen geen aparte ademhaling- en stiltemomenten zijn. Een yogales ziet er als volgt uit: 

Losmaakoefeningen
We starten iedere les met het losmaken van de spieren en gewrichten. Zo wordt het lichaam opgewarmd en wordt er ruimte vrijgemaakt voor een goede doorstroming van energie.

Ademhalingsoefeningen
Door omstandigheden kan de ademhaling in de borst zitten, oppervlakkig of onregelmatig zijn. We doen daarom iedere les ademoefeningen zodat je bewust wordt van je adempatroon en weer een rustige buikademhaling aanleert.

Houdingen
Iedere les doen we verschillende oefeningen en houdingen waarbij we zoveel mogelijk het hele lichaam gebruiken. Door de houdingen ontstaat er meer energie en rust in lichaam en geest.
De houdingen hebben o.a. als doel:
– Het rekken van spieren om zo de doorstroming in het lichaam te verbeteren.
– Zwakke spieren versterken.
– Gespannen of verkrampte spieren leren ontspannen.
– De rug soepel en sterk maken.
– De buikorganen activeren zodat de energie weer beter door het lichaam kan stromen.
– Het ervaren van innerlijke kracht, balans en lichaamsbewustzijn.
In de Hatha yogalessen worden de houdingen wat langer aangehouden. Zodat we steeds opnieuw de aandacht terug kunnen brengen naar voelen, waarnemen, de adembeweging en de stilte in onszelf. Zo leer je zelf onderscheid te maken tussen spanning en ontspanning en kun je dit ook beter in het dagelijks leven toepassen. In de Vinyasa yogalessen worden de houdingen daarentegen juist wat korter aangehouden en volgen de houdingen elkaar vlotter op. Zo kom je meer in je eigen flow terecht en ervaar je meer stroming en ruimte in jezelf.

Stiltemoment
Tijdens een moment van stilte leer je naar jezelf (o.a. emoties, gedachten) te kijken zonder oordeel of verzet. Je neemt waar wat er op dat moment is en probeert dit er te laten zijn. Deze bewustwording kan je helpen om in het dagelijks leven ook meer met een ontspannen en waarnemende blik in het leven te staan.

Ontspanning
De les eindigt met een ontspanning waarin de oefeningen hun uitwerking doen en er diepe ontspanning kan optreden in zowel lichaam als geest.